1 september .. traditioneel een mijlpaal. Kinderen zetten weer een stapje in het onbekenden. Ze beginnen vool goede moed aan een nieuw schooljaar.

Hier enkele tips die kunnen bijdragen aan een boeiend schooljaar:

Een gezonde levensstijl

Voor kinderen kunnen schooldagen zeer vermoeiend zijn. (Trouwens ook voor ouders natuurlijk).
Daarom is het heel belangrijk te zorgen voor gezonde voeding:

  • een stevig ontbijt
  • aandacht voor fruit
  • genoeg water drinken
  • voldoende beweging
  • voldoende slaap … dus zeker de eerste weken: op tijd in bed

Met deze tips kom je al een heel eind.

Kwaliteitsvol materiaal

Afhankelijk van de leeftijd zal het kind ander materiaal nodig hebben. Denk eraan om dit vaak als een investering te zien en wees waakzaam voor té goedkoop materiaal. Bijvoorbeeld goedkope potloden lijken misschien goed voor de beugel … als dan blijkt dat je na een paar weken nieuwe moet kopen is dat heus niet zo.
Uiteraard is het wel zinvol om uit te kijken naar deals of misschien zelfs samen met andere ouders bepaald materiaal in grote hoeveelheden te kopen. Dan kan je een hoeveelheidskorting bedingen. Zie het als een soort groepsaankoop.

Organisatie

Tegelijk met de start van een nieuw schooljaar, is het meestal ook een gepuzzel met de buiten schoolse activiteiten van de kinderen.  Hierbij enkele tips

  • een kind hoef niet elk moment een hobby te hebben. Een vrije namiddag zonder programma kan ook deugd doen. Het wekt zelfs de creativiteit en de fantasie van het kind op
  • plan met je partner een vast moment in de week waarbij jullie bewust de agenda’s naast elkaar leggen. Wie pikt de kinderen wanneer op? Schakelen we de hulp in van familie/vrienden? Op die manier vermijd je onaangename verrassingen.

Wees je ervan bewust dat zo’n nieuw ritme vinden best enkele weken kan duren. Geef het met andere woorden wat tijd.

Weet je zelf nog nuttige tips? Laat het ons dan zeker weten.